RSS

Consumul de vinete te protejeaza de raceli

08 oct.

Ce beneficii aduce vanata?

– Este o adevarat hrana pentru creier.

– Sursa importanta de antioxidanti.

– Benefica pentru sistemul cardiovascular.

– Protejeaza impotriva radicalilor liberi.

Delicioase în salată, vinetele au în compoziţia lor o serie de vitamine şi minerale esenţiale pentru organism. Calciul, magneziul şi vitaminele A şi C îţi vor asigura oase şi dantură puternice, piele frumoasă şi sanatoasă. În plus, vei fi ferit de viroze.

Vinetele conţin foarte multă apă, sînt sărace în calorii şi nu îngraşă. Acestea protejează şi stimulează inima datorită conţinutului ridicat de potasiu.

Vinetele sînt o sursă şi de acid folic, potasiu şi fibre. Mai mult, spre deosebire de alte legume, ele îşi păstrează calităţile şi după prepararea termică. Pentru ca organismul să poată profita la maximum de beneficiile vinetelor, e foarte important să alegi unele sănătoase: să aibă o culoare uniformă, fără pete, formă simetrică şi coaja întinsă (nu stafidită).

De asemenea, ca să te asiguri că sînt sănătoase şi pe interior, e bine să le testezi apăsîndu-le cu degetul. Dacă gaura lăsată de apăsare dispare ime­diat, înseamnă că sînt bune. Datorită faptului că au în compoziţie, în can­­­­tităţi mari, fenoli şi flavonoizi, vinetele au un puternic rol antioxidant şi protejează celulele sistemului nervos. Vinetele pot îmbu­­­­nătăţi puterea organismului de a lupta cu viruşii, ciupercile şi bacteriile.

Vinetele ne pot feri de gripe şi de răceli. Mai mult, datorită acidului clorogenic, ajută la reglarea glicemiei; datorită  fibrelor, combat constipaţia şi reduc colesterolul rău. Vinetele au şi proprietăţi anticancerigene, sînt utile în tratamentul o­­­­be­­­­zi­­­­­tăţii. Vînăta este o adevărată hrană pentru creier.

Informatii nutritionale pentru 100 de grame de vanata

– 24 kcal.

– Carbohidrati: 5.7 grame.

– Proteine: 1 gram.

Ce vitamine si minerale contin vinetele?

– Vitamine: retinol, acid ascorbic, niacina, tocoferol si piridoxina.

– Minerale: potasiu, fosfor si magneziu.

.

– Ajuta la combaterea stresului.

– Vinetele au si efect diuretic si antiinflamator si sunt foarte indicate persoanelor care sufera de probleme digestive sau celor cu diabet.

– Este indicata consumarea vinetelor pentru anemie, scrofuloza, constipatie, eretism cardiac, insuficienta a secretiei urinare.

 

 

Salata de vinete

 

Si pentru ca nu vreau sa transform salata de vinete intr-o bomba calorica, am decis sa o prepar fara maioneza. A iesit foarte gustoasa si acum o prefer celei cu maioneza.

Ingrediente:
1 kg vinete
o jumatate de ceapa mica
sare, piper dupa gust
50 ml ulei de masline

Asadar, coacem vinetele, fiecare cum vrea sau cum poate. Eu le coc direct pe flacara de la aragaz, punand folie de aluminiu dedesubt ca sa nu transform totul intr-un dezastru. Se pot coace insa, si pe un disc sau pe gratar. Se lasa sa se raceasca, apoi se curata foarte bine de coaja arsa. Se lasa cel putin 1 ora in frigider, acoperite cu o folie de plastic. In acest timp ele vor lasa o zeama maronie pe care o vom arunca.

Le putem toca cu un cutit sau le putem marunti in robotul de bucatarie.

O jumatate de ceapa mica se da prin razatoarea mica si se amesteca cu vinetele tocate.
Apoi, adaugam uleiul, cate putin amestecand in continuu cu mixerul, ca la maioneza. La final adugam sare si piper dupa gust. Se serveste rece, cu rosii sau ardei.

Daca nu va place ceapa, o puteti inlocui cu 2-3 catei de usturoi pe care ii puteti rade dupa aceeasi metoda. Aceasta salata este perfecta si ca aperitiv pentru mese festive daca o folositi pentru umplerea rosiilor. Vinetele coapte si curatate se pastreaza excelent in congelator pentru iarna.

Pofta buna!

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 8 octombrie 2012 în Fructe

 

Lasă un comentariu